Perimucositt & Periimplantitt

Infeksjon rundt implantat

Infeksjon rundt implantat

Når tenner er tapt, kan man erstatte tenner med implantater. Dette er en flott løsning når alt er friskt og rent. Dessverre er det mange som tror at implantater er vedlikeholdsfrie, det er de ikke! Implantater krever mer vedlikehold enn dine egne tenner.


Vær obs på sykdomstegn rundt implantatet ditt og sjekk implantatet årlig hos din tannpleier eller tannlege. Ofte kan nettopp «tannløsningssykdom» være grunnen til at du tapte din egen tann eller tenner i utgangspunktet. Du har da større risiko for å utvikle "implantatløsningsykdom". 

For deg som pasient er det viktig at du vet hvordan anatomien rundt et implantat er. Du bør også vite hvor i munnen implantatet eller implantatene sitter. Dette gjør deg godt rustet for å holde det rent og unngå infeksjon rundt implantatskruen. 

Implantater har en litt annen anatomi enn egne tenner og krever også et litt annet stell. Implantater er en stor investering som det er viktig å ta vare på.  Jeg anbefaler årlige kontroller av implantat og krone. Årlige røntgenbilder bidrar til å oppdage sykdom rundt implantatskruen tidlig. 


Perimucositt

Perimucositt er en betennelse tannkjøttet rundt et implantat og er i likhet med gingivitt reversibel. Tilstanden kjennetegnes ved blødende tannkjøtt, rødhet og hevelse. Infeksjonen oppstår fordi renholdet ikke er bra nok og kan enkelt reverseres ved grundig og riktig renhold. 

Dersom man er uheldig å få infeksjon rundt implantatet, kan bentapet gå raskere enn ved egne tenner. Det finnes mange bindevevsfibre rundt en tann. Fibrene utgjør et forsvar mot bakterier. Når en tann trekkes tapes noen av disse fibrene, spesielt de som går ut fra tannens rotsement. Når et implantat settes inn kommer ikke disse fibrene tilbake og forsvaret mot bakterier er noe svekket. Et angrep fra bakterier kan derfor gå raskere over i kjevebeinet, enn ved infeksjon rundt dine egne tenner.

Derfor er det viktig å ta blødninger eller infeksjonstegn på alvor, da har man alle muligheter til å stoppe infeksjonen på et tidlig stadiet og at det ikke får utvikle seg til periimplantitt. 


På illustrasjonene over ser du en frisk tann helt til venstre. Legg merke til de "vannrette" fibrene som går fra tannen/rotsementen og ut i tannkjøttet. Det er disse trådene som tapes når den trekkes. På illustrasjonen av implantatet til høyre ser man at fibrene er anderledes. Denne lille forskjellen utgjør en stor forskjell i kroppens forsvar.

Kilde illustrasjoner: Dentsply Sirona https://www.implantsforlife.com

Over ser man gingivitt rundt en tann til venstre. Til høyre ser man perimucositt rundt et implantat. De to betennelsesreaksjonene er ikke ulike hverandre og kan reverseres med godt renhold. 

Kilde illustrasjoner: Dentsply Sirona https://www.implantsforlife.com

Behandling av perimucositt 

Vær nøye med renholdet! Dersom du ikke har kontroll på hvor implantatet er i munnen din må du få tannpleier eller tannlege til å vise deg. 

Det er viktig at du vet hvordan utformingen på implantatet/implantatene er, for å kunne rengjøre. 

Hvis du merker at det er blødning rundt implantatskruer så er det bare å sette i gang med daglig rengjøring. Hjelpemidler til implantatrenhold kan være superfloss, mellomromsbørster, solobørste eller spesialtannbørster for implantat. 

På bildet til høyre vises superfloss rundt et implantat på fortann. Det er viktig å komme ned under tannkjøttet og inn til distansen. Etter ca 1 uke med nøye renhold vil blødningen være borte, du har da oppnådd friske forhold igjen. Dersom det ikke gir seg anbefaler jeg deg å oppsøke tannpleier eller tannlege for en ekstra kontroll. 

Kilde foto: RenMunn 

Periimplantitt

Periimplantitt er en infeksjon  rundt implantat som forårsaker bentap. Enkelt forklart er sykdomdomsforløpet likt som ved tannkjøttsykdommen periodontitt. Periimplantitt er en irreversibel infeksjon og ødelegger festet for implantatet. Dette kan komme av tannkjøttsykdom eller andre faktorer som for eksempel brudd i implantatet eller overbelastning.

Som oftest er tannkjøttsykdom årsak til problemer rundt implantatene. Tannkjøttsykdom er arvelig og ofte årsak til at tenner er tapt i utgangspunktet. Det er viktig å merke seg at tannkjøttsykdom ikke blir borte selv om tennene er ute. Derfor er det viktig å renholde implantatene slik at ikke sykdommen aktiveres rundt implantatskruene. 

Tegnene på infeksjon eller periimplantitt er:

  • blødning rundt implantatet
  • hevelse i tannkjøttet
  • økt lommemål rundt skruen
  • pussutsiv fra tannkjøttslommen
  • bentap på røntgenbildene

Det skal sies at det er viktig med årlig oppfølging av implantatene, det bør da tas røntgenbilder. Fordelen med hyppige røntgenbilder er å kunne oppdage periimplantitt tidlig. 

Infeksjon vises på røntgen som en "skålform" i kjevebeinet rundt implantatet. 

Kilde foto: RenMunn 

Under vises tannkjøttsykdom rundt en tann og et implantat. Her vises tydelig fordelen ved å ha de små "vannrette" fibrene. Legg merke til at infeksjonen rundt implantatet går hele veien ned til kjevebeinet, det gjør det ikke rundt tannen. Fibrene er med på å bremse bentapet og man taper bein raskere ved et implantat. 

Kilde illustrasjoner: Dentsply Sirona https://www.implantsforlife.com

Behandling av periimplantitt 

Når infeksjonen har fått lov til å utvikle seg og gått ned i kjevebeinet rundt skruen, er det viktig å igangsette ulike tiltak. 

  1. Optimere renholdet ditt (som ved mucositt)
  2. Eliminere infeksjon rundt implantatet enten ved "rens" eller kirurgi

Rens av implantat er ikke like enkelt som å rense dine egne tenner. Implantatskruen er laget av titan og vanlige instrumenter kan lage riper på implantatets overflate.

Det finnes egne måter å rengjøre et implantat. For å være helt ærlig er rengjøring av implantat og fjerning av tannstein vanskelig. Som regel ender man opp med å måtte gjøre et kirurgisk inngrep rundt implantatet for å få eliminert infeksjonen. 

Som oftest forsøker vi å rense før evt kirurgi, i håp om å få kontroll eller dempe infeksjon. Det finnes en del alternativer til behandling: 

Perioflow

En maskin som kan sammenlignes med en "høytrykkspyler". Den spyler vann under høyt trykk i kombinasjon med et fint pulver. Perioflow kan brukes under tannkjøttkanten for å bryte biofilm. Denne metoden fungerer best dersom tannkjøttlommene ikke er så dype, dvs ned til 4mm. 

På bildet vises tenner, men prinsippet rundt et implantat er akkurat det samme. 

Kilde foto: EMS nordic

Perionozzel

Fungerer etter samme prinsipp som Perioflow, men har en tynn tupp i plast som man fører ned mellom implantat og tannkjøtt. Denne metoden fungerer best når lommemålet er dypere, dvs ned til 9-10mm. 

Kilde foto: EMS nordic

Labrida BioClean

En liten børste som rengjør nede i tannkjøttslommen. Børsten settes på et vinkelstykke (borr) og føres ned mellom implantat og tannkjøtt. Børsten har rolige bevegelser og behandlingen er som regel ikke forbundet med ubehag. Børstens fibre er skånsomme mot implantatet, protetikken og bløtvevet. 

Børsten har bust av chitosan og brukes av oscillerende vinkelstykker. Chitosan har betennelesesdempende egenskaper og resorberes raskt i kroppen. 

Kilde foto: RenMunn 

PeriSolv

En flytende gel som legges ned i tannkjøttlommen. PeriSolv løser opp betent vev og brukes i tillegg til mekanisk fjerning av plakk eller biofilm. Ofte bruker jeg Labrida BioClean og PeriSolv i samme behandling. 

Kilde foto: RenMunn og Novusdental.no

Kirurgisk inngrep

Infeksjon elimineres og forholdene legges tilrette for bedre renhold. Etter kirurgi kan deler av skruen blottlegges. Det blir da mulig å rengjøre implantatets overflate som tidligere var dekket av betent tannkjøtt. 


Kilde foto: Dentsply Sirona https://www.implantsforlife.com

Copyright RenMunn