Pusseskader

For den ivrige tannpusseren 

Pusseskader 

Når man hele tiden blir "proppet" ørene fulle om viktigheten av rene tenner, kan det for mange resultere i for hard tannpuss. Som regel ender dette opp med pusseskader eller abbrasjonsskader som vi sier på fagspråket. 

Det er ikke sjelden jeg må "holde tilbake" pasienter. Pasienter forteller stolt at "nå har jeg pusset så tårene spruter". Det er viktig å merke seg at tannpuss skal utføres NØYE, MEN FORSIKTIG! 

Det som ofte er vanskelig er å få de ivrigste pasientene til å endre teknikk. Ofte anbefaler jeg en helt ny teknikk eller en helt annen tannbørste. Grunnen til dette er at da må du begynne å tenke når du pusser. Når teknikk skal endres må man være DØNN TILSTEDE! Husk at du har pusset tenner siden du var liten, teknikken og vanen med tannpuss har utviklet seg over mange år. Det er en vane som er godt innarbeidet og som krever øvelse for å endre. 

Mange har en oppfattelse av at kun hard tannbørste og en real skrubb fjerner bakteriene, dette er dessverre feil! Forskning viser at myk tannbørste fjerne mer bakterier enn de harde. Det er også viktig å bruke riktig pusseteknikk, samt rengjøre mellomrommene. Følelsen av at det ikke blir rent kan komme av at det sitter bakterier mellom tennene, da hjelper det lite å skrubbe løs med en hard tannbørste som ikke når inn i mellomrommet. 

Det er viktig å merke seg at disse skadene ikke nødvendigvis kommer fra tannbørsten alene. Det kan også være andre årsaker til at tannkjøttet trekker seg tilbake. Få en tannlege eller tannpleier til å diagnostisere årsaken til skadene.

Hva er pusseskader?

Skader på tannkjøtt, kjevebein og/eller tann på grunn av for hard tannpuss og/eller andre innvirkninger.  

På bildet ser du skader der tannkjøttet har trukket seg tilbake. Det har også utviklet seg skader på tennene og tannkjøttet. Skadene er markert med piler og den stiplete linjen i underkjeven markerer der tannkjøttet en gang har vært. 

Det er viktig å merke seg at det ofte er flere årsaker enn bare tannpuss som utgjør disse skadene. I dette tilfellet er det flere faktorer som er årsak til skadene. 

Hvorfor blir det pusseskader? 

Det kan være flere grunner til at disse skadene oppstår, men er du en ivrig tannpusser kan du gjøre en del skade med tannbørsten.

Jeg har opplevd at pasienter kommer med tydelige gnagsår i tannkjøttet etter nye rutiner med tannbørste og mellomromsbørster. De er kjempe fornøyde over egen innsats og forteller stolt at de pusset så tårene sprutet. Det er viktig å få stoppet denne trenden så raskt som mulig. Det vil alltid være pasienter med "flink pike-syndrom" som vi rett og slett må holde tilbake. 

Årsaker til pusseskader: 

  • For hard tannbørste
  • Feil pusseteknikk, der du legger for mye press på tannbørsten
  • Kompenserer manglende renhold i mellomrommene med ekstra hard tannpuss
  • Starter alltid på samme sted med tannbørsten
  • Grovkornet tannkrem (slipemidler) 

Velg derfor en myk tannbørste med lite børstehode. Bytt gjerne til elektrisk tannbørste slik at du må endre teknikk på tannpussen. Fjern bakterier som "gjemmer seg" mellom tennene med tanntråd eller mellomromsbørster. 

Kommer tannkjøttet tilbake?

Nei, dessverre så er dette en skade som ikke er reversibel. Derfor er det viktig å finne årsaken til problemet og stoppe utviklingen så tidlig som mulig. 

Lær deg god teknikk og gode rutiner slik at du holder munnen frisk og "fri for" bakterier. 

Kan skaden repareres?

Ja, i noen tilfeller kan skaden repareres og dette kan gjøres på ulike måter ved hjelp av kirurgi. 

Hvordan hindre pusseskader?

Dersom årsaken alene er tannpuss og du er en litt for flink elev kan endret pusseteknikk hjelpe. Det krever mye av deg å endre gamle vaner, men øvelse gjør mester. Noen ganger kan en helt ny teknikk være bedre enn å forsøke å endre et gammelt mønster. 

Mine anbefalinger til deg som pusser for hardt: 

  • Bruk en myk tannbørste (soft eller x-soft)
  • Velg en tannbørste med lite børstehode slik at du lettere kommer til
  • Rengjør mellomrommene daglig. Når bakteriene ligger mellom tennene har vi en tendens til å trykke hardere med tannbørsten for å få det rent. Dessverre fjernes ikke bakteriene ved hardere tannpuss, det eneste du oppnår er å få tannkjøttet til å trekke seg tilbake. 
  • Farg inn bakteriene hjemme og øv på pusseteknikk. Når du setter farge på bakteriene klarer du se se hvor lite press du trenger fra tannbørsten for å fjerne bakteriene. 
  • Hold tannbørsten som om du holder i en penn. Dette er vanskelig å lære seg, men øvelse gjør mester. 
  • Velg en børsteteknikk, puss enten frem og tilbake eller i sirkler. Se video av tannpuss her.
  • Bytt børsteteknikk og type tannbørste. 
  • Få tannlegen eller tannpleieren din til å vise deg steg for steg hvordan du skal pusse. 

Se mer om riktig pusseteknikk i videoen under: 

Ønsker du mer informasjon og flere videoer om renhold i munnen sjekk ut disse videoen: tannpuss med elektrisk tannbørste, tannpuss med vanlig tannbørste og hvordan rengjøre mellomrommene med mellomromsbørster og tanntråd

Ising i tennene 

Med blottlagte tannhalser, tapt bein og tannkjøtt, kan tennene bli veldig følsomme. Ising eller iling i tennene er noe mange er plaget av. 

Min anbefaling er å bruke en tannkrem mot ising, disse tannkremene må brukes daglig i en periode for å oppnå god effekt. Gi det tid, isingen stopper ikke umiddelbart. Skyll også med fluor hver morgen og kveld.

Andre grunner til tap av tannkjøtt? 

Det er viktig å merke seg at det oftest ikke er tannbørsten alene som er årsak til pusseskadene. Dersom du mistenker skader på tannkjøtt eller tann vil jeg anbefale deg en sjekk hos tannlegen din. I noen tilfeller er ikke endring av pusseteknikk tilstrekkelig for å stoppe "børsteskadene". Dersom skadene ikke stopper når pusseteknikk og myk tannbørste er på plass, bør du undersøke om det er noen andre årsaker som skaper problemet. 

  • Traumer i form av slag mot tannen eller for mye belastning i bittet kan gi tilbaketrekking av tannkjøtt.
  • Tannkjøttsykdom der kjeveben/festet rundt tannen er tapt.
  • Kjeveortopedi eller tannregulering kan gi gingival retraksjon. Spesielt der tenner har blitt flyttet for langt ut i kjevebeinet.
  • Piercing i leppe eller tungen sees ofte i sammenheng med tap av tannkjøtt. 
  • Snus.