Tannpuss med vanlig tannbørste

Hvilken tannbørste og hvordan skal den egentlig brukes?

Tannbørste - hvilken børste skal man velge? 

Det finnes en jungel av tannbørster i ulike varianter på markedet. Jeg har en hovedregel; så enkel tannbørste som mulig!!! Jeg sier dette fordi jo større børsten er og jo mer "klumpete" tannbørsten er, jo vanskeligere er det å komme til i munnen. 

Ofte anbefaler jeg barnetannbørster til voksne, rett og slett for å komme lettere til.

Anatomien i munnen kan ofte motarbeide oss og tannbørster med store hoder og mye "ekstra" kan fort bli en utfordring å komme til med. Områder der det er spesielt vanskelig er utsiden av jekslene i overkjeven da kinnmuskulaturen kan stramme seg ved gaping og stoppe tannbørsten. På samme måte kan tungen jobbe mot oss når tannbørsten skal på innsiden i underkjeven. Dersom tannbørsten er for stor for tungen, kan man ende opp med å brekke seg. Vær bevisst dette og bruk en enkel, liten tannbørste for å komme best mulig til.  

Når skal tannbørsten byttes? 

Bytt tannbørste hver tredje måned! Etter 3 måneder har tuppen av busten mistet effekten sin og børsten begynner å bli for dårlig. Huskeregel; bytt tannbørste når vi bytter årstad!

Bytt også hvis du har vært syk eller at busten spriker i alle retninger. Hvis busten spriker etter kort tids bruk så pusser du ganske sikkert for hardt. Hard tannpuss får dessverre ikke tennene rene, snarere tvert i mot! Istedenfor ender du opp med skader på tannkjøtt og rotoverflater. 

Hvordan skal tennene pusses? 

Når vi "tann-nerder" anbefaler pussteknikk anbefales gjerne enten det vi kaller Bass metode eller Modifisert Bass metode. 

Bass-metoden -  tannbørsten beveges vannrett frem og tilbake. Puss to og to tenner av gangen, flytt tannbørsten en tann fremover. Tannbørsten skal holdes med et pennegrep for å unngå for hard tannpuss. 

Modifisert Bass metode - hensikten er at tannbørsten brukes i sirkulære bevegelser på både tannflater og i overgangen tann og tannkjøtt. 

Bass metoden 

Modifisert Bass metode 


På bildet under til venstre er tannbørsten vendt rett mot tannflaten og tannbørsten dras frem og tilbake. Det er mange som henger igjen i gammel lærdom, der man skal pusse fra tannkjøttet og opp. Denne teknikken har vi gått bort fra.

Til høyre er tannbørsten vendt ca 45 grader ned mot overgangen mellom tann og tannkjøtt. Dette er et viktig område å rengjøre for å hindre tannkjøttsykdom. Her drar eller pensler man med forsiktig trykk med børsten over tannkjøttkanten. Gjør man denne øvelsen for raskt og hardt, ender man opp med pusseskader. Vær nøye, men forsiktig!

De fleste av oss pusser dårlig på innsiden av jekslene i underkjeven. De som er høyrehendte bommer gjerne på sin høyre side. Omvendt blir det for de som er venstrehendte. Dette kommer av at håndleddet kommer i en litt vanskelig posisjon. I tillegg er gjerne den nysgjerrige tungen i veien for tannbørsten. 

Vær bevisst dette området og se til at du kommer godt ned i tannkjøttkanten på innsiden. 

Dersom du har lett for å brekke deg hvis tannbørsten kommer for langt bak, anbefales barnetannbørste eller solobørste. 

Teknikk med tannbørsten - noen huskeregler: 

  1.  Del munnen inn i områder, puss en og en kvadrant for seg. (Tannens anatomi)
  2. Puss uten tannkrem for å komme lettere til, avslutt med tannkrem når alt belegg er pusset bort. Fluor er viktig!
  3. Puss to og to tenner, flytt deg en og en fremover. 
  4. Puss utsiden, tyggeflaten og innsiden.
  5. Vinkle tannbørsten 45 grader mot overgangen tann/tannkjøtt for å fjerne belegg som legger seg her. Bruk penselbevegelser. 
  6. Lukk munnen slik at kinnet slapper av når du skal pusse utsiden av jekslene. Gaper du for høyt stanger tannbørsten i kinnmuskulaturen.
  7. Flytt tungen slik at du når innsiden av jekslene i underkjeven. 

Solobørste

Solobørste er en tannbørste med én bust. De fleste som har hatt regulering husker nok børsten fra den tiden, men dette er ikke en børste som bare skal brukes når man har regulering. Solobørsten er helt super for å få til den siste "glatte finishen" på tennene.

Solobørsten brukes langs tannkjøttkanten, inn mot mellomrommene og egentlig på alle flater. Jeg pleier å sammenligne bruken av denne børsten med når du skal male et gjerde... For å male i mellom plankene så trenger man en mindre og mer presis børste som får malingen inn på de "kronglete" stedene. For å oppnå helt rene tannflater trenger man en vanlig tannbørste, mellomromsbørster og en solobørste. 

Solobørsten brukes tørr og kan gjerne brukes når du sitter foran TV. Det er ikke alltid nødvendig å stå foran speilet på badet når man skal rengjøre tennene.

Tungen er et supert organ som "varsler" om det meste..."munnens sladrekjærring". Bruk tungen til å kjenne over tannflatene. Der det ikke er glatt, går du inn med solobørsten og pusser til du oppnår den glatte "tannpleier-rene-følelsen". 


Solobørsten er helt ypperlig for å komme til i kriker og kroker der det er vanskelig å holde det rent. Ofte er det tangstilling i underkjevens front, jobb nøye her for å unngå eller redusere tannstein så mye som mulig. 

Foto/illustrasjoner: Copyright RenMunn