Elektrisk tannbørste

Gi bakteriene en real kamp 

Elektrisk tannbørste 

Det finnes ulike elektriske tannbørster på markedet. De mest kjente er Oral B fra Braun og Sonicare fra Philips. Mange er i tvil på hvilken børste de skal velge? Mitt råd er å velge den tannbørsten du har tro på! Du kan like så godt "bomme" på bakteriene med en vanlig tannbørste som med en elektrisk tannbørste, derfor er riktig teknikk viktig. 

Når det er sagt, skal det sies at det er enklere og raskere å få det rent med elektrisk børste. Børstehodet er mindre og det er lettere å komme til der bakteriene har lett for å snike seg unna. 

For pasienter som danner mye tannstein, anbefaler jeg som regel elektrisk tannbørste. Grunnen til dette er at du får polert overflatene bedre og mer effektivt. Det er som de sier på reklamen; "den tannlege-rene følelsen" eller som jeg liker å kalle det;

"DEN TANNPLEIER-RENE FØLELSEN" :D

Litt om Oral B

Oral B er kjent for sitt runde børstehode og er kanskje den mest ledende elektriske tannbørsten på markedet. Dette er ikke uten grunn!

Oral B har mange ulike varianter, i ulike prisklasser. Det viktigste du skal tenke på når du kjøper elektrisk børste er antall omdreininger per minutt. Omdreiningene ligger på alt fra 600 til nesten 60.000 per minutt. Jeg pleier å anbefale fra fra ca 45.000 omdreininger og oppover. 

Det er en annen viktig funksjon og det er trykksensor. Det vil si at børsten lyser rødt dersom du pusser for hardt. Den nyeste børsten fra Braun har i tillegg en sensor som gir deg beskjed dersom du pusser for svakt. Dette er genialt for deg som er i tvil på hvor hardt eller hvor løst man faktisk skal pusse. 


Børsteteknikk OralB 

Puss systematisk både uten og deretter med tannkrem. Med elektrisk tannbørste vil tannkremen skumme enda mer og det blir vanskeligere å nå alle kriker og kroker. Husk at du alltid avslutter med tannkrem for å få tilskudd av fluor, samt den friske gode smaken tannkremen gir. 

Hold børsten stille og flytt den fra tann til tann. Metoden man bruker på vanlig tannbørste med å pusse frem og tilbake (Bass-metoden) er ikke tillatt med Oral B sin børste, da kan du risikere pusseskader. Tannhalsene kommer da til syne og du kan utvikle mer følsomme tenner og bakteriene kan feste seg lettere på tannen din. 

Det runde lille børstehodet flytter du inn mot mellomrommet og her går teknikken ut på å pusse en og en tann. Det fine med børstehodet er at du lettere kommer til på vanskelige steder som baksiden av siste jeksel og helt ned i tannkjøttkanten på innsiden av jekslene i underkjeven. 

Det finnes en del tilleggsutstyr til Oral B. Man kan blant annet koble tannbørsten opp mot en app på telefonen, som kan fortelle deg om du har pusset bra nok og hvor du har pusset. Dette er strengt tatt ikke noe du trenger, kan være en morsom motivasjon til gode renholdsrutiner. 

Tannbørsten sier også fra hvor lenge du skal pusse (2 minutter), men personlig mener jeg at dette er for kort tid. Ta den tiden du trenger for å få det rent. Pusser du kortere enn børsten sier, så kan jeg garantere at du har vært for raskt og at tennene dine ikke er rene. Bruk indikatoren som en pekepinn. 


OralB sin trykksensor

Dersom du har en tendens til å pusse for hardt med vanlig tannbørste, kan det være til stor hjelp å bytte pusseteknikk. Jeg anbefaler ofte at pasienter med pusseskader går over til elektrisk tannbørste, rett og slett fordi gammel teknikk på skrotes. 

Med ny teknikk og en trykksensor som lyser rødt når du pusser for hardt, er det enklere å oppnå en ren munn uten skader. 

Oral B har lansert sin nye serie iO. En stor fordel med denne iO børsten er at den varsel dersom du pusser for svakt, med riktig trykk og for hardt. Se de ulike sensorene i videoene under. 


Noen enkle huskeregler ved elektrisk tannbørste

  1. Hold tannbørsten "stille" , flytt den fra tann til tann. 
  2. Puss uten tannkrem for å få fjernet bakteriene, deretter pusser du med tannkrem pga fluor. 
  3. Effekten sitter i børstehodet, ikke legg for mye press på børsten. Hvis din elektriske tannbørste lyser rødt, pusser du for hardt. 
  4. Bytt børstehodet hver tredje måned. 
  5. Lukk munnen slik at kinnet slapper av når du skal pusse utsiden av jekslene. Gaper du for høyt stanger tannbørsten i kinnmuskulaturen.
  6. Flytt tungen slik at du når innsiden av jekslene i underkjeven. 

Hvilket børstehode? 

Mine favoritt børstehoder heter Sensitive og Precision Clean. Disse anbefaler jeg alltid til mine pasienter, disse kan du bruke daglig. 

Dersom du er plaget med mye misfarging kan en ukentlig polering med enten Cross Action eller 3D white være et godt alternativ. 

Husk å bytte børstehode hver tredje måned dersom du bruker den hver dag. iO-serien fra Oral B har kommet med en funksjon i app`en som melder fra når det er på tide å bytte børstehode. 


Philips Sonicare 

Mange sverger til Sonicare fra Philips og dette er også en god elektrisk tannbørste. Igjen her er det riktig teknikk som gjelder. Sonicare ligner mer på en tradisjonell tannbørste med det avlange hodet. Her går ikke hodet rundt, men vibrerer sidelengs.

Med sonicare skal man pusse frem og tilbake (Bass-metoden), samtidig som tannbørsten selv vibrerer. Det viktige er å holde midten av børstehodet mot tannen og vinkle børsten 45 grader mot tannkjøttet. Her er det viktig å jobbe med børsten frem og tilbake for å få god effekt av børsten.

Også denne børsten har trykksensor som gir deg beskjed om du pusser for hardt. En annen fin funksjon er at børsten gir deg beskjed når du skal bytte børstehode. Ellers gjelder det samme som med vanlig tannbørste og andre elektriske tannbørster, jobb systematisk i munnen.