Tannpuss - implantater

Hvordan forebygge sykdom rundt implantat 

Rengjøring av implantat

Implantater rengjøres på lik linje som dine egne tenner, men husk at de har ulik utforming. Implantater og tenner har ulik anatomi og krever derfor noe ulikt stell. Noen tror en krone eller et implantat er vedlikeholdsfritt, men dette er dessverre feil.

Implantater trenger like mye, om ikke mer rengjøring enn egne tenner. Det er viktig å få god veiledning av tannpleier/tannlege slik at du på best mulig måte kan ta vare på den investeringen du har gjort i munnen din.

Har du i tillegg tapt egne tenner pga tannkjøttsykdom er det enda viktigere med nøye renhold og tett oppfølging. Husk at tannkjøttsykdom er arvelig og kan angripe implantatene dine på lik linje som den gjorde med dine egne tenner. Les mer om infeksjon rundt implantater her. 

Det er viktig for deg som pasient å vite eksakt hvilken tann som er implantat, slik at du vet hvor og hvordan du skal rengjøre. 

Nedenfor vil du finne tips til hvordan du kan gjøre rent ett enkelt implantat, en implantatbro og implantatfester for proteser. 


Rengjøring av ett enkelt implantat

Børst implantatene med en tannbørste og  vær nøye med renholdet i overgangen tann og tannkjøtt. Bruk gjerne en solobørste rundt tannkjøttkanten på implantatet. Mellomrommene rengjøres med enten mellomromsbørste eller tanntråd.

Rundt implantater anbefaler jeg nesten alltid Bridge & Implantfloss fra TePe. Jeg anbefaler denne da den er myk og litt ekstra tykk.

Det er viktig at tråden kommer godt inn til "halsen" (distansen) på implantatet og får rengjort mellom tannkjøttet og skruen. Det kan da være en fordel at tråden er myk og ikke "skjærer" i tannkjøttet. 

Til syvende og sist blir valg av type tanntråd smak og behag, så her må man bare prøve seg frem til tråden man selv liker best. Det finnes et godt utvalg på apoteket. 

Her vises superfloss på pasient. Fortannen står på implantat, legg merke til hvor godt under tannkjøttet tråden trekkes.

               

Her ser du tann og implantat på røntgen. 


Rengjøring av implantatbro  

Det viktigste med en implantatbro er å komme godt til ved implantatskruene. Det er også viktig at det er laget gode "spylerom" eller åpninger ved skruene slik at du på en enkel måta kan holde det rent. En implantatbro rengjøres med vanlig tannbørste, med ekstra fokus i overgangen tann og tannkjøtt.

Bruk gjerne en solobørste langs tannkjøttkanten og rundt implantatskruene. Det er viktig at du bruker mellomromsbørster i mellomrommene. Superfloss brukes også her inn mot skruene og også under hengeleddet til broen. 

Illustrasjoner hentet fra Dentsply Sirona www.implantsforlife.com 

Superfloss trekkes forsiktig inn mot implantatet eller distansen som utgjør bindeleddet mellom krone og implantat. Distansen har såkalt y-form under tannkjøttet og det er lett at bakterier sniker seg ned her.

Les mer om infeksjonene Perimucositt og Periimplantitt her.

Bildet over viser implantatbro I overkjeven, superfloss føres inn over tennene med den stive enden. Tråden føres inn som nål og tråd og hentes ut på innsiden. Tråden føres inn i et "spylerom" eller en åpning mellom brokonstruksjonen og tannkjøttet.

Bildene over: Tråden er trukket over brokonstruksjonen og tråden trekkes frem og tilbake mellom implantatene. Tråden trekkes forsiktig inn mot implantatet. Det er viktig å komme helt inn til implantatets y-hals. 

Spesialbørster for rengjøring av implantatbro 


Rengjøring av implantatfester for protese 

Her omtales helproteser som er avtagbare. Når det gjelder skrudde løsninger så gjelder de samme rutinene som ved implantatbro som omtales over.

Proteser som kan tas ut og inn, men som er festet i implantater. Slike proteser kaller man gjerne dekkproteser. Dette er en fantastisk løsning når man har mistet alle tennene i underkjeven og trenger støtte for en protese. 

Dekkproteser som forankres i implantater er enten festet i implantater med kule, locator/novaloc eller en barr. Festeanordningen på implantatet fungerer nesten som et "trykknapp-system". Det er viktig at protesen tas ut daglig for rengjøring og at festene i munnen får en runde med enten tannbørsten eller solobørsten. Les mer om stell av protese her.

Under ser vi implantater med kulefester. Implantat og protese fungerer som trykknapper. Det fine med denne typen løsning er at man kan ta ut protesen for å lettere rengjøre, samtidig har du godt feste for protesen når du spiser og prater. 

Bruk tannbørste og solobørste på implantatene i munnen. Jeg anbefaler ofte barnetannbørste fordi hodet er mindre enn en voksen tannbørste og er lettere å håndtere i munnen. Det anbefales at du tar tak i leppen og drar den ut slik at du lettere kommer til med tannbørsten eller solobørsten. Tannkrem trengs ikke når du rengjør implantater. 

Istedenfor kulefester kan man benytte implantater med locator eller Novaloc, som retinerer for dekkprotesen.

Dette er vel kanskje den varianten som brukes mest i dag. 

Festene rengjøres på lik måte som implantatene med kulefester. 

Dersom man har en protese som er festet på en barr så må også denne rengjøres med tannbørste og solobørste. Barnetannbørste anbefales også på denne varianten.

På en barr er det også viktig å få rengjort under barren, dvs på samme måte som på en brokonstruksjon. Superfloss er å anbefale her da den er stiv i enden slik at du kommer lettere til. Mellomromsbørste kan også brukes under barren dersom du har plass til en mellomromsbørste. Igjen er det viktig å trekke ut underleppen slik at du kommer bedre til. 

Illustrasjoner hentet fra Dentsply Sirona www.implantsforlife.com 


Undersøkelse av implantat 

Kontroller av implantat bør utføre jevnlig og det er da lurt å tilpasset hvilket utstyr som passer deg og din munn best. La tannlegen eller tannpleieren instruere deg i hjelpemidler og hvilken teknikk. 

Å rengjøre en munn med implantater kan være en utfordring, men husk at øvelse gjør mester. Ikke gi deg! Og skulle det fungere dårlig hjemme på badet, ta deg en ekstra tur til tannklinikken for å oppklare eventuelle vanskeligheter. Du kan sammenligne dette med å lese bruksanvisningen en gang til. 


Copyright RenMunn