Renhold av proteser

Hvordan ta vare på protesen din?

Proteser eller gebiss som det ofte kalles, kommer i ulike varianter. Proteser erstatter tapte tenner og er avtagbare.

Proteser kan kombineres med dine egne tenner eller de kan erstatte alle tennene i en kjeve. Proteser kan også festes til implantater enten i an avtagbar variant eller en fastmontert. Les mer om implantatproteser her. 

Helprotese i overkjeven

Protesen erstatter alle tennene i overkjeven. På denne typen protese benytter man seg av at protesen danner et vakuum i ganen og tilpasningen er veldig ofte god. Det skal sies at gummene endrer seg med tiden og justeringer på alle typer proteser må gjøres jevnlig. 

Foto: Copyright RenMunn og Protetiker Christine Dæhlie Oppedal

Delprotese eller partiell protese 

Her har vi en protese som erstatter noen få manglende tenner. Protesene har klammere som omfavner dine egne tenner slik at den sitter bedre. 

Foto: Copyright RenMunn og Protetiker Christine Dæhlie Oppedal

Proteser på implantater 

Når alle tennene er tapt kan de erstattes med proteser på implantater. Enten kan protesen skrus fast til implantatene eller så kan man ha en variant der man kan ta ut protesen. Her vises en variant som er avtagbar. Det er satt inn to implantater i pasientens underkjeve som utgjør et feste for protesen. Les mer om implantatproteser her. 

Foto: Copyright RenMunn og Protetiker Christine Dæhlie Oppedal

Rengjøring av proteser

Det finnes mange ulike produkter som renser protesene, men jeg syntes det enkleste ofte er det beste! 

La protesen lufttørke, kommer det da frem et kalk lignende belegg på protesen betyr det at tannstein har fått lov til å feste seg. Det enkleste er å legge protesen i eddikløsning: 

1 del eddik + 2 deler vann. 

Puss deretter protesen med myk tannbørste i zalo. Zalo løser fett og riper ikke protesen.

Unngå vanlig tannkrem da det ofte er tilsatt slipemidler som dessverre kan forårsake riper i protesen. 

Puss protesen i zalo morgen og kveld, vær nøye med å fjerne limrester. Protesen legges i eddikløsning 1-2 ganger i uken, men lufttørk protesen for å se om det er mye tannstein på protesen. Juster hyppigheten etter mengden tannstein som fester seg på protesen. 

Fjerning av limrester

Noen pasienter bruker lim for at protesen skal sitte optimalt. Corega eller ProFast er to kjente merker som kan kjøpes på apoteket. Disse kommer i enten pulverform eller på tube.

Det er viktig å rengjøre protesen og munnen for limrester når dagen er omme. For å fjerne limrester i ganen kan du bruke en varm og fuktig klut, eventuelt pusse forsiktig med en tannbørste. 


Copyright RenMunn