Tuneller - furkasjoner

Når beintapet er mellom røttene 

Tuneller - furkasjoner  

Når infeksjon rundt en jeksel har gått nedenfor delingspunktet på røttene og beinet blir borte i dette området, oppstår det vi kaller furkasjoner eller tuneller. En jeksel har som regel to eller tre røtter (se anatomi) og delingspunktet er det området der tannen deler seg ut i røttene.

For å kunne diagnostisere slike furkasjoner må man ta røntgen av røttene, og sondere med furkasjonsonde ned mellom røttene. 

Det finnes ulike grader av furkasjoner: 

  • Grad 1 - Påbegynt beintap, dvs 1/3 av beinet inn i tunellen er tapt. 
  • Grad 2 - 2/3 av beinet inn i tunellen er tapt.
  • Grad 3 - Fullt beintap og åpning mellom røttene. 

Når man har slike tuneller er det svært viktig å holde det rent slik at tannen kan bevares så lenge som mulig. Studier har vist at det er dobbelt så stor sjanse for tap av tenner med denne problemstillingen. Dette er risikotenner som må tas godt vare på, men dette er en oppnåelig utfordring. Mange furkasjonsinvolverte tenner må desverre trekkes, men det finnes mange solskinnshistorier og tennene bevares i lang tid.

Når renholdet utføres nøye, holdes infeksjon under kontroll. Uten bakterier er også risiko for hull (karies) inne i tunellen liten. Da området der furkasjoner oppstår består av rotoverflate, kan det lettere bli hull i dette området. Fluor anbefales alltid når man har åpning mellom røttene. Jeg pleier å anbefale enten fluorskyll eller tannkrem på mellomromsbørsten etter rengjøring av bakterier. 

Tunellene må jevnlig sjekkes av tannlege eller tannpleier. Kontroller og behandlingen har som formål å opprettholde infeksjonskontroll, samt fjerne plakk og tannstein. Det er viktig å etablere gode forhold for rengjøring, slik at renholdet blir lettere for deg. Når forholdene er lagt til rette og ditt renhold er optimalt kan man forhindre ytterligere beintap eller tap av tannen.

Behandlingen som gjøres for å oppnå infeksjonskontroll kan bestå i rens (depurasjon) eller et kirurgisk inngrep der for eksempel tunellen åpnes for å komme lettere til med en mellomromsbørste. 

Renhold av tuneller 

Renholdet i tunnellen eller mellom røttene utføres med en mellomromsbørste. Jeg anbefaler også nøye renhold ved tunell-inngang/utgang enten med en tannbørste eller solobørste. 

Det er viktig å merke seg at det er er ulik anatomi på jeksler i overkjeven og underkjeven: 

  • Underkjevens jeksler - som regel én tunell med to åpninger. 
  • Overkjevens jeksler - som regel én tunell som deler seg i to, dvs tre tunellåpninger (dersom alle er åpne). 

Furkasjoner er ulike i overkjeven og underkjeven. Dette er fordi de store jekslene i overkjeven som regel har 3 røtter, og i underkjeven har de samme tennene som regel to røtter. Det kan derfor være lettere å gå inn med en mellomromsbørste i underkjeven enn i overkjeven.


    Noen tips for å lykkes med mellomromsbørster i en tunnell: 

    • Bøy mellomromsbørsten. Inngangen og/eller utgangen av tunellen kan ligge høyere enn selve tunellen. Tenk at når du går inn i tunellen så skal du ned, under tannen og opp igjen på den andre siden. (se foto/illustrasjon under). 
    • Noen ganger kan spesielt kinnet komme i veien og gjøre tilgangen vanskelig, øv på å åpne/lukke munnen for å lettere komme til. 
    • Mellomromsbørster trenger ikke tannkrem. 
    • Øv på teknikk med en mindre børste enn den du skal bruke, da er det enklere å lykkes. Øk størrelsen når teknikken sitter. 
    • Rengjør daglig slik at tannkjøttet ikke "vokser opp" i tunellen og tetter den.
    • Du kommer til å bøye mange mellomromsbørster i starten, men vær tålmodig! Du får det til! 

    På bildene under ser du en mellomromsbørste demonstrert på modell. Her kan vi løfte bort tannkjøttet for å få vist bedre. Mellomromsbørsten er inne i tunellen/furkasjonen på en jeksel (molar) i underkjeven, her har jekslene som regel to røtter. Les mer om dette under anatomi her.  På høyre bilde ser du børsten på vei inn i tunellen, på høyre bildet ser du mellomromsbørsten kommer ut av tunellen på innsiden. 

    I virkeligheten kan tannkjøttet "stenge for" mellomromsbørsten og gjøre utgangen vanskelig. Det er her den lille bøyen på børsten kommer inn, slik at børsten letter "smyger seg" forbi tannkjøttet og ut på inniden (som illurert over). 


    Under ser dere en pasient som virkelig lykkes med furkasjonsrenhold. Pasienten har hatt furkasjoner lenge og vi har sammen klart å stoppe utviklingen av ytterligere beintap. Et godt resultat av samarbeid mellom pasient, tannpleier og spesialist. Jekselene pasienten har igjen i overkjevene står som støtte for protese og er svært viktige tenner å ta vare på. 


    Foto, illustrasjoner og video - Copyright RenMunn