Tannpuss med vanlig tannbørste

Videoer og tips om tannpuss 

Tannbørste

Det er omdiskutert hvilken eller hva slags tannbørste som er best. Jeg pleier å si at du kommer i mål uansett hva slags tannbørste du bruker, enten det er vanlig tannbørste eller elektrisk tannbørste. Du kan få det rent med alle og du kan "bomme" med alle.

Det viktigste når det gjelder tannbørster er riktig teknikk til den tannbørsten du har valgt. Merk at teknikk kan være ulik for de forskjellige tannbørstene.  

I denne artikkelen vil jeg ta for meg ulike tannbørster, teknikker og hvilke utfordringer som kan oppstå under tannpuss. 

Hvilken teknikk skal jeg pusse med?

De mest anbefalte metodene er Bass og modifisert Bass. De to teknikkene er ganske like, men med den første pusser du frem og tilbake. Med modifisert bass pusser du i sirkler. 

Bass metode

I videoen viser jeg deg det vi på fagpråket kaller Bassmetoden. I korte trekk går den ut på at du pusser vannrett frem og tilbake. Dette er den metoden jeg anbefaler og bruker selv, rett og slett fordi jeg syntes den er lettest.

Med denne metoden anbefaler jeg som regel en smal eller liten tannbørste. Velg alltid en myk tannbørste. 

Ta en titt på videoen for å lære deg metoden. 


Modifisert Bass metode

Metoden der du beveger tannbørsten i sirkler. Her kan det lønne seg å bruke en bred tannbørste for å nå tannkjøttkanten og hele tannen samtidig. Velg alltid en myk tannbørste.

Sjekk ut videoen for instruksjon. 


Utfordringer ved tannpuss 

  1. Tannbørsten er for stor og klumpete 
  2. Kinnmuskulatur i veien 
  3. Tungen er i veien
  4. Tannpussen går for raskt. 
  5. Du gaper for høyt eller for lite
  6. For mye tannkrem 
  7. Hard tannbørste

Dersom tannbørsten er for stor kan det bli vanskelig å komme til i munnen. Store klumpete børster stanger gjerne i kinnmuskulaturen eller de kan fremkalle brekninger når du skal pusse innsiden av jekslene i underkjeven. Et mindre børstehode gjør det lettere å komme til. 

For stram kinnmuskulatur kan gjøre at du ikke får pusset utsiden av de innerste jekslene. Pass på at du ikke gaper for høyt og at du skyver underkjeven ut til siden når du skal pusse jekslene. 

Tungen er som jeg har nevnt tidligere "verdens beste sladrekjærring". Men "sladrekjærringer" har en tendens til å være der det skjer... Vær bevisst tungen når du pusser slik at den ikke kommer i veien for tannbørsten. 

Tannpussen går rett og slett for raskt. Se til at du er "dønn tilstede" når du pusser tenner. Hvis tannpussen går for fort og usystematisk så vil det mest sannsynlig ligge igjen bakterier på de vanskelige stedene. Sett av tid til tannpussen og gjør det til et øyeblikk av velvære.

For mye tannkrem på børsten kan gjøre at det blir for mye skum i munnen. Når det skummer mye vil man stramme kinn og lepper for at det ikke skal renne tannkrem ut av munnen eller sprute ned speilet på badet. Puss uten tannkrem og deretter avslutt med tannkrem. Du vil merke at det blir renere. 

Harde tannbørster gjør ingen ting annet enn å "flise" bort tannkjøtt. Det er faktisk sånn at harde tannbørster etterlater bakterier på tennene. Velg alltid så myke tannbørster som mulig. 

Hvordan pusse når tungen og kinnmuskulaturen er vanskelig? 


Brekninger ved tannpuss 

Gjør brekninger det vanskelig å få pusset tennene? Du er ikke alene om dette problemet. Jeg har dessverre ingen fasit, men jeg har noen råd som kan fungere. 

  • Færre brekninger morgen/kveld? For noen kan det være bedre å pusse på morgenen eller kvelden, test ut og se om det kan bedre situasjonen? Da pusser du lettere når du brekker deg og grundigere når brekningene er mindre plagsomme. 
  • Lite børstehode irriterer tungen mindre og vil ikke føles som om den "invaderer" munnen din. Kjøp gjerne en barnetannbørste for å få så lite hode som mulig. 
  • Tannpuss uten tannkrem kan hjelpe på situasjonen. Tannkrem skummer en del og skummet kan bidra til at brekningene utløses. Puss enten uten tannkrem eller ta på lite tannkrem flere ganger og se om det kan hjelpe? 
  • Start på de områdene som utløser brekninger. For noen kommer brekningene utover i tannpussen, det kan da lønne seg å starte på de områdene i munnen som utløser brekninger. Dette er som oftest innsiden av tennene. 
  • Avslutt tannpussen dersom du får gjentatte brekninger, prøv heller igjen senere. Å fortsette med tannpuss når du brekker deg gjør ingen noe godt. Jeg tror at jo mer man trigger refleksen dess lettere settes den i gang igjen senere. Dersom du ikke får pusset så godt, pass på at du da skyller med fluorskyll istedenfor. 

Les mer om brekninger ved tannpuss og tannbehandling her.


Ofte stilte spørsmål om tannpuss 

Bør du skylle munnen med vann etter tannpuss? 

Nei, ikke skyll munnen med vann når du har pusset. Grunnen til dette er at du skyller vekk fluoren i tannkremen og har da ingen effekt av fluoren. Hvis du har for vane å skylle munnen, skyll med fluorskyll istedenfor. 

Tannpuss med eller uten tannkrem? 

Skal man pusse tenner før eller etter frokost?

Dette er smak og behag tenker jeg. Det eneste du skal tenke på er om du drikker juice til frokost så kan det være en ide å pusse før frokost. Syren fra juicen gjør emaljen myk og tannbørsten kan da skade emaljen. 

Hvor mye tannkrem skal jeg ha på tannbørsten?

Puss først uten tannkrem for å fjerne bakteriene, deretter tar du ca 2 cm tannkrem på børsten. 

Bør jeg pusse tenner etter oppkast? 

Nei, det bør man ikke. Når man har kaster opp får man sur magesyre opp i munnen, denne magesyren gjør emaljen myk og tannbørsten vil da ødelegge emaljen. Skyll med fluor eller ta litt tannkrem i munnen etter oppkast. 

Dersom man kaster opp mye kan man få syreskader på tennene. Hvis du sliter med mye oppkast vil jeg anbefale deg å oppsøke lege. 

Hvor ofte skal jeg pusse tennene?

Tennene skal pusse to ganger om dagen, hver morgen og hver kveld. Velg en av gangene der du er ekstra nøye for å fjerne de skadelige bakteriene. 

Hvorfor bør jeg velge små tannbørster?

Jeg anbefaler små børstehoder fordi det rett og slett er lettere å komme til der det er vanskelig. Munnen er også som resten av kroppen, ulik i størrelse. Noen av oss har en liten munn og andre har stor munn. Velg størrelse på tannbørste etter størrelsen på munnen din. 

Hvorfor skal jeg velge myk tannbørste? 

En myk tannbørste er skånsom mot tannkjøttet ditt og fjerner faktisk bakteriene mer effektivt enn en hard tannbørste. 

Hvor ofte skal tannbørsten byttes? 

Tannbørsten skal byttes hver tredje måned. En enkel huskeregel er å bytte når årstiden endrer seg. 

Kan tannpuss fjerne dårlig ånde? 

Ja, det kan det. Bakterier som ligger i munnen gir fra seg svovel og dette gir dårlig smak og lukt fra munnen. Vær nøye med tannpussen, rengjør mellom tennene og puss tungen så slipper du lukt fra munnen. 

Noen ganger kan dårlig lukt fra munnen komme fra magesekken. Dersom du er svært nøye med renholdet og fortsatt er plaget med dårlig lukt vil jeg anbefale deg å oppsøke lege. 

Hvordan vet jeg om jeg pusser for hardt? 

Hvis tannkjøttet til stadighet er sårt og du kjenner på følelsen av "gnagsår", da pusser du for hardt. Hvis du tar en titt i munnen kan du også se at tannkjøttet har trukket seg vekk fra tannen. 

Pusseskader er dessverre permanente og kan kun stoppes ved at du endrer teknikk med tannbørsten. Noen ganger kan det lønne seg å bytte til elektrisk tannbørste, rett og slett fordi teknikken endres. Det som er fint med elektrisk tannbørste er at den stopper eller lyser rødt dersom du pusser for hardt. 

Skal jeg pusse tungen?

Ja, puss gjerne tungen. Det sitter mange bakterier på tungen og det er mange fine "groper" og steder der bakteriene kan legge seg. Husk at tungen inneholder små delikate smaksløker så puss tungen med en myk tannbørste og vær nøye, men forsiktig.