Hvordan motivere seg selv til daglige rutiner?

Tips til å holde motivasjonen oppe 

Tannpussen tar overhånd


I en hektisk hverdag er det mange oppgaver som MÅ utføres, tannpuss er bare en av mange ting som står på agendaen. Det er vanskelig å finne tid til å gjøre alt man skal, men da er det viktig å ha en plan og utstyr tilgjengelig. 

Skulle du ende opp med å ta en rask tannpuss én kveld, så er det ikke verre enn at du gjør det nøyere neste morgen eller neste kveld. Det viktigste er å ikke ta en rask tannpuss hver morgen og kveld i flere måneder. 

En god varsellampe fra kroppen er blødning fra tannkjøttet. Dersom du oppdager blødning fra tannkjøttet bør du sette inn fullt beredskap med renhold mellom tennene og nøyere tannpuss.

Som jeg har sagt mange ganger før; ET FRISKT TANNKJØTT BLØR IKKE!!! Etter en uke med nøye renhold er blødningen mest sannsynlig borte og friske forhold er gjenopprettet. Dersom du fortsatt merker blødninger, oppsøk tannpleieren din for en grundig rens! 


Hvordan opprettholde rutiner i en hektisk hverdag? 

Ha utstyr tilgjengelig

Ha alltid tannbørste, mellomromsbørster og de tingene du bruker tilgjengelig. Lag deg gjerne et lite lager, slik at du aldri går tom. Det er mange som ramler ut av rutinene på grunn av at de går tom for børster. 

Per år trenger du: 

  • 4 tannbørster
  • ca 10 poser av den mellomromsbørsten du bruker mest. 

Da vet du sånn ca hva du trenger å hamstre inn! 

Fokuser på den rene følelsen

Det finnes ingen bedre følelse enn når tennene er rene og glatte på overflaten.

Du kan faktisk klare å gjenskape den "tannpleier-rene-følelsen" hjemme, dersom du bruker riktig teknikk med tannbørsten, tanntråden og eller mellomromsbørstene. Det tar litt lenger tid, men det er det virkelig verdt. 

Frisk pust og god smak

Har du opplevd at du må holde deg for munnen når du prater fordi du er redd for, eller vet om at det lukter vondt fra munnen din? Det er masse motivasjon i å ha en ren munn med frisk pust og ingen smak av bakterier. 

Det fine er at du kan endre dette ved å rengjøre tenner og mellomrom nøye. Bruk også en tungeskrape for å fjerne bakteriene på tungen.  

Finn det beste tidspunktet på dagen

Finn den tiden som passer deg best for å fjerne bakteriene. Karius og Baktus har ingen klokke og bryr seg lite om NÅR de blir fjernet.

Det viktigste er å fjerne de skadelige bakteriene i mellomrommene én gang per dag. Puss tenner enten med vanlig tannbørste eller elektrisk tannbørste to ganger om dagen.

Sørg for at du har mellomromsbørster eller som jeg bruker her tannstikkere i gummi lett tilgjengelig. Ha de i skuffen på kontoret eller i en boks i lommen. Da er de lett å ta frem, selv om du ikke er hjemme på badet. 

Færrest og billigst besøk hos tannlegen eller tannpleieren

Mitt ønske for deg er å flytte behandlingen hjem på ditt eget bad. Det er sant at "det ikke blir hull i en tann som er ren", det er også sant at du kan holde tannkjøttsykdom under kontroll ved nøye renhold.

Med en frisk munn, slipper du unna mange timer i tannlegestolen og dyre regninger. Det er motiverende å holde tannlegebesøkene til et minimum og samtidig få skryt for godt renhold. 


Hvordan lykkes med gode og varige rutiner? 


  1. Sett deg et konkret mål. Enten det er å holde sykdom under kontroll, bevare tenner eller det bare er å ha en ren munn. 
  2. Fokuser på de gode sidene ved å utføre rutinene daglig. 
  3. Inkluder andre i dine rutiner. Del gjerne informasjon med andre og lær dine familiemedlemmer til å rengjøre tennene like nøye som deg selv. 
  4. Belønn deg selv underveis.
  5. Hent deg inn igjen dersom du "ramler ut" av rutinene. Vi har alle vært på ferie og glemt enten den elektriske tannbørsten eller mellomromsbørstene, ikke fortvil!!! Hent deg inn igjen når ferien er over. 
  6. Dyrk din indre motivasjon ved hjelp av mestringsfølelse og gjør rutinene til noe givende. 


Rutiner for en ren munn


Puss tenner to ganger om dagen

Puss tenner to ganger om dagen! Hvis du er som meg og løper ut døren om morgenen, så er ikke dette tidspunktet for annet enn en raskere tannpuss. Derfor velger jeg å ta "hovedrengjøringen" før jeg legger meg om kvelden og en rask 2 minutters puss om morgenen. Ofte bruker jeg mellomromsbørster etter lunsj på jobb. 

Finn ditt tidspunkt for tannpuss og rengjøring av mellomrommene. Tenk igjennom dagen din og finn de små smutthullene i hverdagen, der du kan snike inn mellomromsbørster og en grundig runde med tannbørsten.

Det er ikke alltid at tannpussen må gjøres på badet, ta med deg børstene foran tv og se ditt favorittprogram samtidig. 


Elektrisk eller vanlig tannbørste 

Som jeg har nevnt tidligere bruk begge! Bruk den elektriske tannbørsten når du har best tid og den vanlige når du har det mer travelt. Det gjør jeg! 

Dersom du ikke liker den ene eller den andre børsten, bruk den du liker best. Du får rene tenner uansett tannbørste, det gjelder å bruke riktig teknikk. 

Les mer om elektrisk tannbørste og vanlig tannbørste


Tann Spa 

Det er alltid lite motiverende når vi tenker at vi MÅ, SKAL eller BURDE gjøre noe. Snu om på tankegangen og gi deg selv en spa opplevelse hjemme. Tapp i badekaret, ta en hårkur og rengjør tennene samtidig. Følelsen av velvære føles herlig og vil øke  motivasjonen til å gjøre det igjen.