Henvist Periodontist - hva skjer nå?

"Du må sendes til spesialist..."

Dette er nok en setning mange ikke vil høre eller frykter at tannlegen eller tannpleieren skal si. For hva skjer egentlig når man skal inn til spesialist? Hvorfor kan ikke den faste behandleren ta hånd om deg lenger?

Kanskje du ikke er så glad i tannlegen og føler det utrygg på at en ny behandler skal se inn i munnen din? Det er mange tanker som kan dukker opp når man får en henvisning til spesialist. Og de aller fleste er innom de samme tankene og følelsene. 

Min kollega Kerstin Schander og jeg har laget informasjonsvideoer om nettopp dette. Vi ønsker å ufarliggjøre det første besøket hos oss og informere om hva som vil skje når du først har fått en henvisning. Under behandling av tannkjøttsykdom hos Spesialist finner du alle videoene vi har laget. Her i artikkelen finner du et utvalg. 

Det aller første besøket hos en Spesialist i tannkjøttsykdom består stort sett av en god prat om deg og din helsetilstand både generelt og i munnen. Deretter blir det gjort en undersøkelse med røntgenbilder og en titt i munnen der vi måler lommer. 

Lommemålene og blødningene gir oss et bilde på grad av infeksjon. Og ditt totale bilde legger grunnlaget for den behandlingsplanen som legges til rette for deg. Det tas også hensyn til din økonomi og ditt ønske for behandlingen. 

Mange syntes at tannbehandling er dyrt, heldigvis får man refusjon for denne typen behandling. Refusjonen får vi i et direkte oppgjør med Helfo, slik at du slipper å søke om å få tilbake penger. Etter noen behandlinger vil du i tillegg opparbeide deg frikort og behandlingen blir da billigere. 

Allikevel er dette en kostbar behandling og vi setter alltid opp et kostnadsoverslag slik at du som pasient vet hvilke kostnader du har i vente. 


Vår oppgave i behandlingen 

Vår oppgave er å informere, instruere og motivere deg til gode rutiner hjemme. Dette oppfattes kanskje som mas og noe unødvendig av noen, men det er så utrolig viktig for resultatet av behandlingen. Dersom du ikke holder munnen ren, kryper bakteriene ned i tannkjøttslommen igjen og infeksjonen starter på nytt. 

En annen viktig del av behandlingen er at vi renser tennene og legger forholdene til rette for at renholdet blir enklere for deg. Sammen skal vi klare å oppnå infeksjonkontroll, ingen av oss klarer det 100% på egenhånd. 

Du får selvsagt bedøvelse når vi renser dersom du ønsker det. Jeg syntes personlig det er bedre å bedøve det området jeg skal jobbe i, rett og slett fordi da vet jeg at dere ikke "plages" under rensingen. Da slapper vi bedre av begge to og jeg får faktisk gjort en bedre jobb. 

Din oppgave i behandlingen 

Det første besøket hos tannpleier inneholder en god del informasjon om renhold. Tennene farges inn og dette gjøres for å synliggjøre hvor du pusser bra og hvor vi kan endre rutinen din for at du kan bli enda flinkere. Når vi har farge på tennene og ser bakteriene er det også lettere å instruere dere i hvilke tannbørster/teknikker som fungerer eller ikke fungerer. Du kan gjøre denne innfargingen hjemme også. Les mer om det her.

Mange er redd for å rengjøre tennene når det blør i tannkjøttet, men her jobber jeg hardt for å få folk til å forstå at et friskt tannkjøtt, blør ikke!!! For deg som pasient kan du utgjøre en stor forskjell i behandlingen. Jeg ser at de pasientene som virkelig legger energi på renholdsrutiner, oftere kommer raskere gjennom rensingen. Når du jobber nøye med renholdet avtar blødningene og det blir lettere for meg som tannpleier å rense tennene dine. Hevelsen i tannkjøttet demper seg og bidrar til at vi blir ferdig på kanskje færre besøk enn først antatt. Jeg pleier å motivere mine pasienter til å jobbe nøye hjemme, i håp om å oppnå færre besøk og reduserte utgifter. 

Det hyggeligste jeg vet er når en pasient går ut av behandlingsrommet mitt og sier at de ikke syntes det var så ille som de trodde. Mitt råd til deg er å huske at vi er her for å hjelpe deg gjennom behandlingen.

Ikke hør på alle andres erfaringer! Noen mennesker er dessverre opptatt av oppmerksomhet og kan dramatisere en behandlingssituasjon uten grunn. Tillat deg selv til å skaffe deg dine egne erfaringer. 

Velkommen skal du være :) 

Les mer om gangen i behandlingen av tannkjøttssykdom og hva som skjer hos spesialist her.