Når livet endrer seg

Livsendringer - Tips til å endre rutiner og vaner 

Når livet endrer seg 

Jeg har fått en ny sjef i livet mitt, han er 51 cm lang og veier ca 3 kg. Han krever umiddelbar respons når arbeidsoppgaver skal utføres.

For 5 uker siden ble jeg mamma for første gang og livet mitt ble snudd på hodet. Mine egne tips og råd om rutiner og motivasjon har virkelig blitt satt på prøve. 

Hvordan løse en ny hverdag der rutinene jeg en gang hadde, ikke lenger er mulig å gjøre på samme måte? Når livet endrer seg, så er det viktig å tenke nytt. 

Endring i kortere tid utgjør ikke nødvendigvis noen stor skade for tenner og tannkjøtt. Har du latt humla suse på en ukes ferie, så tenker jeg at det går helt fint. Nyt ferien din og nyt late dager uten følelsen av dårlig samvittighet. Hent deg inn så snart du er hjemme fra ferien din. 

Om livet endrer seg permanent eller over lang tid, det er da det er viktig å finne nye rutiner. Jeg tenker på endringer som i min situasjon; et barn eller for andre kanskje sykdom. Situasjoner der livet endrer seg permanent. 

Min nye sjef bryr seg ikke om jeg rekker en dusj, får pusset tenner eller rekker en avtale. Så her blir det min oppgave og forsøke å legge inn de gamle rutinene min nye hverdag. 

Først og fremst er det viktig å finne motivasjon for hvorfor det er viktig å fortsette med rutinene. Jeg har kjent på følelsen av å ikke ha rene tenner og det blør i tannkjøttet. Dette er faktorer som gjør at jeg ønsker å bli flinkere.

Strategien min er å legge en plan A for de dagene der alt går på skinner. Der min lille sjef sover i lange strekk og han kan ligge for seg selv i sengen sin. Jeg legger også en plan B for de dagene der alt blir kaos. 

Husk også at dersom en eller to dager er kaos, så kommer det alltid en god dag. Ta heller en pause med god samvittighet enn å ramle helt ut av rutiner og føle seg dårlig fordi man ikke rekker. 


Her er noen tips for å komme i gang: 

Hvordan lykkes med rutiner og motivasjon: 

  1. Ha tannbørste og diverse andre hjelpemidler tilgjengelig. Kjøp inn et lite lager slik at du ikke går tom. 
  2. Tenk igjennom dagen din, når har du et smutthull? Det må ikke være rett før du legger deg. 
  3. Kan renholdet kombineres med et annet gjøremål? F.eks når du ser tv, når barnet sover, etter lunsj på jobb eller når du kjører bil. 
  4. Ha en plan B dersom dagen ikke blir som du ønsker. 
  5. Husk at om du ikke rekker i dag, så kan det være gode muligheter for å rekke det i morgen. Forsøk å hent deg inn så raskt du kan. 

Sett farge på bakteriene

For å få en skikkelig kickstart på rengjøringen vil jeg anbefale at du kjøper innfargingstabletter på apoteket, slik at du kan se hvor bakteriene gjemmer seg og potensielt kan gi problemer. Tablettene fungerer slik at der det blir farge, der er det bakterier. De fargede bakteriene fjernes lett med tannbørsten, tanntråden og/eller mellomromsbørstene. 

Tannpuss 

Puss tenner morgen og kveld. Velg en av gangene der du er ekstra nøye og følger rådene i videoen under. Pusser du uten tannkrem er det lettere å komme godt til med tannbørsten. Grunnen til dette er at tannkrem skummer en del og kan gjøre det vanskelig å komme godt til med børsten. 

Under finner du video med tips til hvordan du børster tennene dine med vanlig eller elektrisk tannbørste:

Tannpuss med vanlig tannbørste 

Tannpuss med elektrisk tannbørste

Tanntråd 

Dersom mellomrommene er trange vil jeg anbefale deg å bruke tanntråd. Tanntråden føres ned mellom tennene, gå litt under tannkjøttskanten med tråden. Ett mellomrom har to tenner, rengjør begge tennene, som vist på bildene under.

Les mer om tanntråd her.

Mellomromsbørster

Jeg elsker mellomromsbørster og er helt avhengig av de selv. Det kan fort merkes dersom jeg ikke har brukt de på et par dager. Ofte kan det blø i tannkjøttet dersom du ikke har rengjort mellomrommene på en stund. Dette er ikke farlig, men et tegn på at du trenger å rengjøre bedre. 

Børsten føres hele veien inn i mellomrommet og nesten helt ut igjen. Repeter 10 ganger før du går videre til neste mellomrom. Bruk en mellomromsbørste som gir motstand, men du skal ikke kjenne metallstrengen som børstehårene sitter fast i. Kjenner du metallet så er børsten for stor. 

Les mer om mellomromsbørster her. 

Mine endringer for å lykkes: 

  1. Jeg har mellomromsbørster lett tilgjengelig. Skuffene på kjøkkenet, i nattbordet og på badet er fylt opp med mellomromsbørster og easy picks. Da er de lett tilgjengelig når jeg har litt ekstra tid. 
  2. Tannpuss gjøres to ganger per dag, men til tider det passer best. Kan være midt på dagen eller midt på natten istedenfor morgen og kveld. 
  3. Sprer renholdet utover dagen. For eksempel tannpuss etter frokost, mellomromsbørster etter middag og tannpuss midt på natten etter amming. 
  4. Tar en dag "fri" med god samvittighet hvis jeg har hatt en hektisk dag. Henter meg inn igjen så fort jeg kan. Husk at en rask tannpuss er bedre enn ingen tannpuss.