Postoperativ informasjon

Nyttig informasjon etter en operasjon 

Etter operasjon 

Dersom du har fått utført eller skal igjennom en operasjon i munnen er det en del informasjon som er viktig å få med seg. 

Post operativ informasjon er råd det er lurt å følge etter en operasjon eller trekking av tann. Dette er råd som hjelper deg med å dempe ubehag i etterkant. 

Min kollega, Periodontist Jon Vatne og jeg har samlet viktig informasjon til deg i denne artikkelen, slik at du kan lese deg opp i forkant eller ta det frem dersom noen spørsmål eller ubehag skulle melde seg. 


Ta det piano 

Ta det med ro den første dagen og unngå slitsom fysisk aktivitet. Man kan føle seg noe "utladet" etter en operasjon og det kan være godt å ta seg en hvil når man kommer hjem.

Høy fysisk aktivitet øker sjansen for mer post operativ smerte og hevelse. I etterkant av operasjonen sitter bedøvelsen i en stund etterpå og det kan være godt å slappe litt ekstra av frem til bedøvelsen har sluppet. 


Når kan jeg spise og drikke? 

Du kan drikke når du vil, men unngå for varm eller for kald drikke. Så lenge du er bedøvet må du også huske på at varm suppe eller en kopp kaffe kan lage brannsår. 

Når det gjelder mat er det lurt å spise godt før du skal inn til operasjon. I etterkant av operasjonen skal du ikke spise så lenge du er bedøvet. Når bedøvelsen har sluppet kan det være lurt å ha planlagt flytende eller myk mat de første dagene. 


Blødninger og smertestillende 

Kraftig etterblødning fra såret er ikke vanlig, men det er ikke uvanlig at det blør litt. Dette kan påvirke spyttet, slik at det får en svak rosa farge. Oppdager du blødningen fra sårstedet tygger du på sterile tupfere som du har fått med deg fra klinikken. Dersom blødningen ikke stopper, kontakter du klinikken eller legevakt. 

Det kan bli litt vondt det første døgnet. Da er det lurt å bruke smertestillende etter behov. Du får med deg smertestillende tabletter til bruk de første dagene. Etter dette trenger man som regel ikke mer smertestillende. 

Hør Periodontist Jon fortelle og blødninger om smerter etter operasjon: 


Antibiotika/Pencillin 

Det er mindre og mindre bruk av antibiotika i forbindelse med operasjoner eller trekkinger av tenner i munnen. Grunnet antibiotikaresistens har norske behandlere blitt langt mer restriktive med bruk av antibiotika. I de fleste tilfeller er ikke antibiotika nødvendig i etterkant av behandling i munnhulen. 

I noen tilfeller er det tydelig indikasjon for bruk av antibiotika og da får du med deg resept. Dette kan være hvis du er har større risiko for infeksjon. i forbindelse med for eksempel andre sykdommer.

Dersom du får med deg resept på antibiotika er det viktig å ta kuren som forskrevet av behandleren. 

Hør Periodontist Jon fortelle om antibiotika: 


Tannpuss etter operasjon

Du skal IKKE pusse tennene i det opererte området første uken etter operasjon. De områdene som ikke har gjennomgått operasjon pusser du som normalt.

Det er viktig å holde tannbørster og mellomromsbørster unna operert område da børstene kan løsne sting som holder tannkjøttet på plass. 

Etter den første uken kan du begynne med en myk manuell tannbørste. Om du bruker elektrisk tannbørste skal du vente i 2 uker før du starter opp igjen med børsten. Først starter du opp med manuell børste i en ukes tid og etter ca 14 dager kan du gå tilbake til din vanlige rutine med elektrisk tannbørste. 

Etter 2 uker kan du også starte opp igjen med mellomromsbørster, tannstikkere eller tanntråd. 

Mange behandlere ønsker å se deg til en etterkontroll ca 14 dager etter operasjonen. De ønsker denne kontrollen for å se at tilhelingen går riktig vei og utelukke komplikasjoner. I denne kontrollen vil du også få råd i forhold til tannpuss og mellomromsbørster, som er tilpasset deg i forjold til hvor god tilhelingen har vært. 


Klorhexidin og misfarging 

Istedenfor å pusse tennene i det området som er operert skal du du skylle munnen med klorhexidin. Den mest kjente varianten er Corsodyl, men det finnes flere varianter på markedet. 

Skyll med Klorhexidin 2 ganger per dag i ca 10 dager. Etter 14 dager opphører virkningen. Pass. på at du unngår tannkrem i ca 20 minutter før eller 20 minutter etter skylling.  Vanlig tannkrem kan redusere effekten av Corsodyl. Hvis man bruker tannkrem umiddelbart før Corsodyl, er det derfor viktig å skylle tannkremen ut med rent vann før man bruker Corsodyl. Eventuelt kan man vente 30 minutter før bruk av Corsodyl, eller bruke tannkrem uten skummemiddelet natriumlaurylsulfat (SLS).

Munnskyllevann som inneholder Klorhexidin kan misfarge tennene. Det hjelper mot misfargingen å pusse de andre tennene. Misfargingen fjerner vi når stingene tas eller mot slutten av behandlingen. 


Ising i tennene 

Ising i tennene kan forekomme og vil gradvis avta med tiden. Dersom isingen ikke demper seg anbefaler jeg tannpuss med Zendium eller Sensodyne tannkrem. Hvis ingen av disse hjelper mot ising, kan det være lurt å prøve Duraphat tannkrem som fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Duraphat tannkrem har et høyt innhold av fluor skal kan ha en positiv effekt mot ising. 

Det viktigste er å bruke disse tannkremene hver morgen og kveld. De skal ikke blandes med andre for da kan effekten reduseres. 

Om isingen er plagsom har vi også behandling som kan påføres på tannklinikken. Ikke vær redd for å ta kontakt med behandler om du opplever plagsom ising. 

Hør Periodontist Jon fortelle om ising i tennene etter operasjon: