Mellomromsbørster

Ofte stilte spørsmål

Mellomromsbørster

Disse små børstene kan skape mye hodebry, men de gjør så utrolig godt. Jeg har hørt flere pasienter si at de sliter med mellomromsbørstene til å begynne med. I denne artikkelen har jeg samlet de spørsmålene som pasienter stiller meg oftest.


Hvordan brukes mellomromsbørsten? 

Mange bruker mellomromsbørstene ved å gå inn i mellomrommet én gang. Dette er ikke nok! 

Sjekk ut siden om mellomromsbørster for råd og instruksjoner i hvordan du lykkes med de små børstene. 

Mellomromsbørster

Rengjøring mellom tennene med små børster


Skal jeg stoppe når det kommer blod på børsten? 

Nei, ikke stopp med mellomromsbørster dersom det er blødning!

Blødning er et signal fra kroppen om at det er infeksjon i tannkjøttet. Jeg pleier å si at det er kroppen din eller immunforsvaret som sladrer på bakterienes tilstedeværelse.

Når du oppdager blødning skal du fortsette med børstene. Etter ca én uke med daglig bruk av mellomromsbørster vil du merke at blødningen avtar. Da begynner du å få kontroll på infeksjonen. Et friskt tannkjøtt blør ikke! 

Jeg har pasienter som sier de aldri har blødninger ved bruk av mellomromsbørster til tross for at det er dype lommer og tydelig tegn på infeksjon. Det kan være flere årsaker til at du ikke merker blødning hjemme: 

  • Kanskje du trenger større mellomromsbørster? Når børsten blir for liten, blir det liggende igjen bakterier. Disse bakteriene koser seg glugg ihjel på tann og tannkjøtt, til tross for at du rengjør mellomrommet. Når børstehårene ikke fyller ut mellomrommet så får den ikke med seg alle bakteriene ut og infeksjon er et faktum. Siden du ikke når inn til tannkjøttet der bakterien sitter, kan heller ikke kroppen sladre på bakteriene med å vise deg blødningen. Pass derfor på at du alltid har store nok børster! 


  • Kanskje du røyker, snuser eller bruker andre nikotin preparater lokalt i munnen? Nikotin har den kjedelige effekten av å kamuflere infeksjonstegnet blødning. Blodårene trekker seg sammen når nikotin inntas. Tannkjøttets og tannens blodtilførsel reduseres og infeksjontegnet blødning kan være helt fraværende. Dette er skummelt da man kan tro at alt er friskt i munnen fordi blødningen er fraværende. Jo mer du bruker nikotinpreparater, dess mindre blodtilførsel. 

Sårhet i tannkjøttet, skal jeg fortsette? 

Det er ikke til å stikke under en stol at det kan bli sårt i tannkjøttet når man starter med mellomromsbørster. Mitt råd til deg er å rett og slett ta et par dager fri når du kjenner sårhet.

"Nybegynnere" med mellomromsbørster må gjerne gjennom en innkjøringsperiode der teknikken læres inn og tannkjøttet skal tilvenne seg nye rutiner. Husk at tannkjøttet er betent og hovent, og det kan ta en stund før det roer seg.

Jeg pleier å sammenligne sårhet i tannkjøttet med gnagsår. Å starte med mellomromsbørster er nesten det samme som å gå inn nye sko. 

Når sårhet oppstår i tannkjøttet anbefaler jeg at du tar 2-3 dager pause fra mellomromsbørsten, for å la det gro. Deretter starter du opp igjen, når det har roet seg. Det kan hende det blir sårt på nytt...da tar du en ny pause. 


Mellomromsbørstene bøyer seg og irritasjonen stiger

Din frustrasjon når takhøyden inne på badet og mellomromsbørsten ser ut som en krøll nok en gang. Du forbanner kanskje børsten og tenker at dette orker jeg ikke å bruke tiden min på!

Jeg lover at denne fasen er forbigående. Da du lærte å sykle kjente du sikkert på frustrasjon da også, en gjør gjerne det når nye ting skal læres. 

Tålmodighet er en dyd og det tar tid å få finmotorikken inn i fingrene. Jeg anbefaler gjerne at du starter med mindre børster, slik at du lærer deg teknikken skikkelig før du går videre på de større størrelsene. Stig rolig i gradene så skal du se at du takler mellomromsbørster på de lette OG de vanskelige stedene. 


Ulike farger og størrelser - min gule børste er ikke lik den du har? 

Det finnes børster der fargene tilsier hvilken størrelse børsten har. Men dette er dessverre ikke en fast standard. En gul børste i ett merke er ikke nødvendigvis lik en gul i et annet merke. Sjekk alltid antall millimeter hvis du skal endre merke. 

Det kan lønne seg å få hjelp av tannpleier eller tannlege for å finne riktig størrelse. Det er et par fine huskeregler som jeg anbefaler: 

  1. Børsten skal fylle mellomrommet, men du skal ikke kjenne metallstrengen i midten
  2. Du skal kjenne motstand i mellomrommet
  3. Sjekk kvaliteten på mellomromsbørsten. Den skal ha tett bust og bør ha god lengde 
  4. Press aldri inn mellomrømsbørsten

Bruk gjerne det merket som tannlegen eller tannpleieren din anbefaler, da er det lettere for oss å justere/endre på størrelsene når ting ikke fungerer. 


One size fits all? 

Jeg skulle ønske det fantes en mellomromsbørste som passer i alle mellomrom, men her må jeg dessverre skuffe deg. De fleste som bruker mellomromsbørster har inntil 3-4 ulike størrelser. 


Hvor ofte og når skal mellomromsbørstene brukes? 

Jeg anbefaler at mellomromsbørstene brukes èn gang per dag. Det spiller ingen rolle om tidspunktet er midt på dagen eller før du skal legge deg. 

Mine anbefalinger er at du finner et smutthull i hverdagen der du tar deg god tid til å rengjøre mellom tennene. Ta gjerne med deg børstene når du ser på tv og bruk de da. Slå gjerne to fluer i ett smekk! Her er det bare å prøve seg frem og finne det som passer best for deg og din hverdag. 


Det er så vanskelig mellom de innerste jekslene! 

Ja, jekslene ligger langt bak i munnen og de er ofte vanskelig å nå. Gi gjerne børsten en liten bøy, da blir det enklere å føre den inn i mellomrommet. 

Velg gjerne en børste med lengre skaft, eller sett hetten på baksiden slik at du forlenger skaftet. 

Prøv deg frem med hvor mye eller lite du trenger å gape. Når du gaper høyt eller biter sammen, strammes kinnmuskulaturen og det kan være vanskeligere å komme til. Kjenn etter om kinnet er i veien og gap/lukk munnen etter hva som passer best. Mellomromsbørstene ble ikke med på ferien...

Dette skjer mange av oss, men fortvil ikke! Ta deg en ukes ferie med god samvittighet, slipp opp hverdagens rutiner. Vi trenger faktisk å få lov til å la "humla suse" litt inn i mellom. Det viktigste er at de gode rutinene plukkes opp når ferien er over. Det kan hende at du vil oppdage blødning på mellomromsbørsten igjen, men som jeg nevnte lenger opp...FORTSETT :D 

Misforstå meg rett; jeg anbefaler deg på det sterkeste å beholde rutinene dine også i ferier. Å bekjempe bakterier i munnen er som eksamenslesing; du får best resultat når du jobber jevnt og trutt. 


Børstene på kryss og tvers

Vær kreativ når du skal rengjøre i munnen. Tenk én og én tann, kjenn etter med tungen om tannflaten blir ordentlig ren. Tungen er verdens beste "sladrekjærring", bruk den for alt det er verdt. 

Tennene har fire flater, men de er ikke firkantede. Tenk også på dette når du rengjør i mellomrommet. Jeg vil anbefale deg å bruke børsten i kryss mellom tennene. Les mer og se bilder her.


Blødninger på innsiden, men ikke utsiden? 

Det kan hende at du har dypere lommer på innsiden, inn mot gangen/tungen. Når dette skjer anbefaler jeg alltid å bruke mellomromsbørsten fra innsiden i tillegg til utsiden. 

Det kan være vrient å få til fordi du kanskje brekker deg, det blir speilvendt og at det blir vanskelig å finne mellomrommet. Også her gjelder øvelse gjør mester! Noen tips for å lykkes: 

  1. Bruk en mellomromsbørste med langt skaft eller en der det følger me en hette/kork som kan forlenge skaftet
  2. Gå vekk fra speilet. Når du ser deg selv i speilet og du skal bruke mellomromsbørsten fra innsiden blir det speilvendt. Så hvis du ikke er skikkelig go på å rygge med speil, føl deg frem ved hjelp av tungen istedenfor. Be tannpleier eller tannlege instruere deg nøye. Prøv med mellomromsbørsten selv foran tannpleier/tannlege slik at du kan få veiledning til å lykkes. 


Er mellomromsbørsten engangs? 

Nei, mellomromsbørsten kan skylles og brukes flere ganger. I starten kommer du nok til å ha et ganske høyt forbruk av mellomromsbørstene, men når teknikken sitter seg i fingrene vil børstene også vare lenger. 

Skyll børsten etter bruk og la den lufttørke. Du vil se at børstehårene slites og tynnes ut, da er det på tide å bytte ut med en ny. 


Skal jeg bruke tannkrem på mellomromsbørsten? 

Dette trenger du ikke! Jeg syntes det er vanskeligere å bruke mellomromsbørsten med tannkrem, rett og slett fordi størrelsen blir feil. Du har også bedre effekt av mellomromsbørsten dersom du dropper tannkremen. 

Det hender jeg anbefaler å bruke tannkrem på en mellomromsbørste lokalt i f.eks en furkasjon, dette er da for å hindre hull (karies) i tunellen. Det er da viktig at du rengjør med mellomromsbørsten på vanlig måte først, deretter jobber du med tannkrem etterpå. 


Hva gjør jeg når mellomromsbørsten ikke fungerer? 

Noen ganger fungerer det dårlig med mellomromsbørster. Det er dessverre ikke så lett å erstatte de største mellomromsbørstene, men når de er litt mindre kan en god erstatning være tannstikkere laget av gummi. 

Jeg anbefaler ofte gum sticks når mellomrommet er trangt og kun de minste mellomromsbørstene går inn. Jeg gjør dette fordi jeg føler at gummistikkene gjør en bedre jobb, samtidig som er billigere å bruke. Når mellomromsbørster blir små og tynne kan de bøye seg lettere og da er det mer hold i en gummistikker. 


Copyright RenMunn. Hovebilde hentet fra TePe.