Gravid, tenner og tannkjøtt

Gjør graviditet tenner og tannkjøtt dårligere?

Graviditet, tenner og tannkjøtt

Kanskje du akkurat har funnet ut at du er gravid og spørsmålene begynner å surre rundt i hodet. Hvordan blir svangerskapet og hvordan blir fremtiden?

Store og små spørsmål dukker opp. Hvordan står det til med den lille, hvordan vil kroppen endre seg eller hva gjør jeg hvis det blir mer hull i tenner eller blødninger i tannkjøttet? Jordmor eller andre gravide har kanskje snakket om blødende tannkjøtt eller at mange plutselig får mange hull i tennene under graviditeten.  

Jeg venter mitt første barn nå og har selv hundrevis av spørsmål som surrer rundt i hodet. Jeg må ærlig innrømme at jeg også har tenkt på tenner og tannkjøtt. Dette er noe jeg gir råd om daglig, men allikevel så er det annerledes når det plutselig er meg selv det gjelder. Jeg har lett litt i artikler på nettet og kjent litt på de noe sprikende rådene som finnes der ute. Med dette innlegget har jeg lyst til å samle de viktigste rådene, basert på mine egne erfaringer. 


Kvalme og tannpuss 

Gleden over den positive graviditetstesten er stor, men det kan ofte overskygges av kvalmen som bølger over deg. Jeg har ikke vært mye plaget av kvalme, men kjente noe på det helt i starten av svangerskapet. Jeg skal helt ærlig innrømme at tannpussen ble ganske rask, spesielt på morgenen. 

Kvalmen kan utarte seg ulikt for hver enkelt. Noen blir ikke kvalm, mens andre klarer ikke å holde på maten de spiser. 

Mitt råd i denne situasjonen er å gi tannpuss et forsøk selv om du er kvalm. Dersom tannpuss ikke fungerer, vil jeg anbefale enten fluorskylling istedenfor. Bare for å få tilført fluor. Har du et tidspunkt på dagen der du ikke er like kvalm så tar du hovedrengjøringen av tenner og mellomrom da. 

Hvis tanntråd er umulig å bruke, kan jeg anbefale gummitannstikkere. Kjøp de tynneste og se om du kan få de til å fungere. Jeg er ikke særlig glad i tanntrådholdere, men i dette tilfellet kan det være fint å bruke istedenfor å la være.

Oppkast og tannpuss 

Hvis du opplever å kaste opp er det fristende å pusse tenner rett etterpå, men ikke gjør dette! 

Den sure magesyren gjør emaljen mykere og tannbørsten kan bidra til å fjerne emaljen på tennene. Skyll heller munnen godt med vann fra springen. Hvis du føler for det, skyll munnen med fluor eller ta litt tannkrem i munnen. Fluor styrker emaljen slik at du ikke får syreskader på tennene dine. 

Dersom du sliter med ekstrem kvalme vil jeg anbefale deg å lese artikkelen om tannpuss og brekninger, for råd til hvordan du kan få pusset i det hele tatt. 


Blødninger i tannkjøttet

Humøret svinger, brystene er ømme og hormonene raser rundt i kroppen din, et sikkert tegn på at du er gravid. Et annet tegn kan være blødninger fra tannkjøttet ditt. Nærmere halvparten av alle gravide kvinner opplever å få hovent, ømt og blødende tannkjøtt. 


Graviditetsgingivitt kalles dette på fagspråket. De hormonelle forandringene i kroppen endrer tannkjøttet slik at bakteriebelegg letter skaper infeksjon i tannkjøttet ditt. Dette er en reversibel infeksjon og går gjerne over når du slutter å amme barnet ditt. 

Selv om dette er en infeksjon som vil forsvinne, er det viktig å holde den under kontroll i løpet av svangerskapet og når du ammer. Nøye renhold med tanntråd, mellomromsbørster og tannbørste er svært viktig. Om du ikke klarer å fjerne blødningen helt, så er det viktig å redusere den så mye som mulig. 

Dersom du opplever blødninger, ømhet eller rødhet i tannkjøttet anbefaler jeg deg til å kontakte tannpleier for en kontroll, rens og gode råd i hvordan du skal rengjøre munnen fremover. 


Gravidiet årsak til hull i tennene?

Det er lite sannsynlig at selve svangerskapet i seg selv går ut over tennene dine i form av karies eller hull i tennene. 

MEN, ditt spisemønster eller hva du drikker kan endre seg. Hyppigere inntak av mat og drikke kan bidra til flere hull i tennene. Etter å ha googlet meg gjennom utallige informasjonssider med råd til gravide, ser jeg at mange gir råd om å småspise for å holde kvalmen under kontroll. Hyppigere matinntak er jeg enig i, men forsøk å ikke spis oftere enn hver andre time. Da får tennene hvile mellom hvert måltid og hvert syreanrep.

Når du spiser eller drikker så skjer det et syreangrep på tennene som gjør emaljen mindre motstandsdyktig og du kan lettere få hull i tennene. Desto hyppigere disse syreangrepene kommer, desto større sjans for hull i tennene. Prøv å hold deg til vann mellom måltidene. 

Jeg har aldri vært spesielt opptatt av juice, brus eller saft, men jeg ser at jeg plutselig i svangerskapet har begynt å drikke en god del eplejuice istedenfor vannet som jeg har pleid å drikke. Dette er noe jeg bør redusere eller drikke sammen med måltid, hvis ikke vet jeg at veien til tannlegestolen kan bli kort. 

Dersom uhellet er ute og du får vondt i en tann, skal du vite at et besøk i tannlegestolen er helt ufarlig. Røntgenbilder unngås dersom det ikke er nødvendig, men det er ikke farlig dersom du må ta et bilde. Bedøvelse vil ikke påvirke foster eller graviditet. 

Når det er sagt så er dette en tid man skal komme seg igjennom på best mulig måte og ikke minst kose seg med. Jeg drikker eplejuice og koser meg med den, spesielt nå i starten når det har vært litt bratt bakke med litt kvalme og trøtthet. Det viktigste er at man er sine vaner bevisst og har et renhold som hjelper med å holde bakteriene og sykdom unna. Skyll godt med fluor for å styrke tennene, når spisemønsteret er endret. 

Mitt råd helt til slutt er å forsøke å nyte svangerskapet, samt gjøre alt med måte.