Foredrag for pensjonister i DrammenMandag 24.april hadde jeg gleden av å holde foredrag for Konnerud pensjonistforening i Drammen. Litt over 50 deltakere var samlet på Sørvangen næringspark, for å høre på mitt foredrag om «Hvordan vedlikeholde en voksen munn». 

Det var en konsentrert gjeng som lyttet godt etter da jeg fortalte om tannhelse i voksen alder. 


Foredragets innhold

Munnens bakterier sees i sammenheng med mange andre sykdommer i kroppen og det er svært viktig å sette tannhelsen på agendaen. Hovedtemaene i foredraget ser du på bildet under: 

Tannhelsen før og nå 

Fra 1960 og frem til i dag har det skjedd en revolusjon innenfor tannhelsen blant den voksne befolkningen. Tidligere var det helt vanlig å få proteser eller gebiss til konfirmasjon, men det er langt fra dagens hverdag. Den voksne pasienten i en tannklinikk i dag har ofte egne tenner og i tillegg brukt opp mot flere titalls tusen kroner for å reparere ødelagte tenner eller erstatte tapte i form av kroner, broer eller implantater. 

Tannhelsen får med dette et helt annet fokus og må prioriteres både av den enkelte og helsefagarbeidere som må bistå med tannstell. Kompetansen må heves slik at det ikke blir sykdommer i en kostbar munn eller medvirke til andre sykdommer i kroppen. 

Munnhulebakterier på avveie 

Viktigheten av nøye renhold i munnen er stor. Bakterier fra en etablert infeksjonen i munnen kan sees igjen andre steder i kroppen og som en medvirkende årsak til andre sykdommer som bl.a. Hjerte- og kar sykdommer, slag og demens. Mange tenker nok at de har pusset tennene på samme måte hele livet, så hvorfor er dette så viktig?

En frisk munn er svært viktig både for å opprettholde en frisk munn som kan tygge næringsrik mat, bevare estetikk for god selvfølelse og hindre sykdom både i munnen og i kroppen generelt.

Videre snakket vi om hvilke konstruksjoner man finner i en voksen munn, samt hvordan de skal rengjøres og hva slags utstyr som egner seg. Jeg kom med mine anbefalinger til hvilke produkter jeg er mest glad i. 

TePe sponset produkter 

Deltakerne fikk med seg produkter sponset av TePe i et handlenett fra RenMunn. Det er alltid hyggelig å være bittelitt «julenisse», og deltakerne ble veldig glade. 

Alle fikk tannbørste, solobørste, east picks og mellomromsbørster. Produkter som jeg også har snakket om i foredraget og viste hvordan skal brukes. 

TePe stilte også med brosjyre med informasjon om tannhelse for den voksne pasienten. Utdrag fra foredraget